Jak zrobić perfekcyjnego steka ?

Od czego należy zacząć, gdy chcemy zaserwować na obiad pysznego, soczystego steka? Jak go przyrządzić, by zachwycał swym smakiem ?
I przede wszystkim, jak zrobic steka, by przypominało to danie najlepszego szefa kuchni?
Swoją przygodę należy rozpocząć od zakupu mięsa, ważne jest by mięso było dobrej jakości. Przygotowując steka, warto pamiętać o jednej z ważniejszych zasad. Mianowicie, należy wyciągnąć stek z lodówki przynajmniej pół godziny przed rozpoczęciem jego przyrządzania. Jest to bardzo istotne, ponieważ dzięki temu unikniemy szoku termicznego i tym samym zapobiegniemy nierównomiernemu wysmażaniu się mięsa.
Decydując się na takie mięsne danie musimy pamiętać o tym, że steki smażone czy grillowane potrzebują odpowiedniej temperatury. Jeżeli posiadamy dodatkowo patelnię grillową to dodatkowy atut. Wymagana temperatura do steków to 150°C. By osiągnąć taką temperaturę musimy długo rozgrzewać patelnię. Na wybór tłuszczu jakiego chcemy użyć, również warto zwrócić nieco uwagi. Pragnąc zdrowego i mniej tłustego rozwiązania najczęściej sięgamy po masło, w tym przypadku z uwagi na wymaganą wysoką temperaturę smażenia, musimy użyć masła klarowanego, zwykłe masło nie rozgrzeje się do tak wysokiej temperatury, spali się i dodatkowo popsuje nam smak mięsa. Alternatywą do masła klarowanego jest olej słonecznikowy, który idealnie sprawdza się w wysokich temperaturach. Solidnie nagrzana i dobrze natłuszczona patelnia to już połowa sukcesu. Tłuszcz bardzo dobrze przewodzi ciepło, a co istotne ten zabieg sprawi, że mięso nie będzie przywierać do patelni.
Jak zrobic steka idealnie przyprawionego ?
Nie jest prawdą, że przed grillowaniem nie wolno oprószyć solą mięsa wołowego. Mięso ścina się w trakcie grillowania, dlatego złym pomysłem jest przyprawianie go w trakcie smażenia, ponieważ sól nie będzie w stanie przeniknąć do środka potrawy. Steki należy posolić przed wyłożeniem na patelnie, starając się przy tym rozprowadzić przyprawę równomiernie. Wołowinę solimy przed wyłożeniem na patelnię od tej strony, na której będą grillowane jako pierwsze. Na tym etapie sól jest jedyną przyprawą, pieprz może przypalić się podczas smażenia na patelni, a ważne jest by poczuć jego prawdziwy smak i aromat, nie zaś spaleniznę.
Nie należy dotykać steków ułożonych na patelni, ich powierzchnia musi delikatnie zbrązowieć, tworząc skorupkę, będzie to chroniło wnętrze mięsa, tym samym zatrzyma sok i aromat w środku. Bardzo ważnym elementem jest także narzędzie do obracania steków. Do tej czynności nie używajmy widelca, ponieważ nie należy nakłuwać steku w trakcie jego smażenia. Lepszym i bardziej praktycznym rozwiązaniem okażą się szczypce.
Po usmażeniu steków z obydwu stron, należy odstawić je na krótką chwilę. Odstawienie mięsa powoduje równomierne rozpłynięcie się krwi i soków po całym kawałku wołowiny. Dzięki temu mięso zachowuje równy kolor, jest miękkie i delikatne. Po zdjęciu z patelni odstawiamy nie używając do tego przykrycia,najlepiej zrobić to na kratce z piekarnika. Dzięki temu zabiegowi wilgoć nagromadzona w mięsie odparuje, a skórka pozostanie chrupiąca i aromatyczna. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *