Najlepsze frytki domowe

Wszyscy uwielbiamy frytki. Ich smak pociąga za sobą wielu fanów. Niby zwykły, smażony ziemniak, a jednak zdobył taką popularność. Jak zrobić frytki to tylko w domu. Żadne inne się z nimi nie równają. Po powrocie z zakupów czy spaceru chętnie usiądziemy i zjemy je ze smakiem.

Można kupić mrożone, ale nie będą już tak smakowały, jak te domowe. Można iść do fast foodu. Kupić porcję, dwie i próbować się nimi zachwycić bezskutecznie. Na zakupach w centrach handlowych często robimy się głodni. Chcemy coś przekąsić. Wybieramy frytki bo są tak wszystkim znane. Lub kupujemy obiad i wśród dodatków zwykle goszczą frytki. Ciężko się bez nich obejść. Z jednej strony lubimy po nie sięgać na każdym kroku z drugiej szukamy czegoś więcej niż tylko przypadkowego punku sprzedającego frytki. Jest ich mnóstwo. Wszędzie można kupić mrożone i odsmażane. Jakieś takie sztuczne w smaku, mało przypominające pysznego ziemniaka.
Jedyny sposób to przygotować je samemu w domu.
Jak zrobić frytki, z których będziemy zadowoleni?
Po pierwsze świeże ziemniaki, które sami obierzemy i pokroimy. Możemy w klasyczne słupki, możemy zaszaleć i zrobić zygzakowate (są do tego specjalne maszynki). Dobrze gdyby były duże. Wtedy nasze frytki będą jeszcze lepiej wyglądać. Długie prezentują się lepiej niż te malutkie. Następnie smażymy na głębokim oleju. Proste, prawda? Aby jednak wszystko poszło dobrze należy zastosować się do kilku ważnych rad. Dzięki nim już zawsze będziemy wiedzieli, jak zrobić frytki chrupiące, nie rozpadające się.
Pamiętajmy, by nie wrzucać pokrojonych ziemniaków na nie rozgrzany tłuszcz. Spowoduje to iż będą miękkie i rozpadające się. Do tego nasiąkną tłuszczem i my sami spożyjemy niepotrzebnie kalorie zawarte w oleju.
Istotną kwestią jest ilość oleju. Jak zrobić frytki planujemy perfekcyjne to na głębokim tłuszczu. Inaczej mogą przywierać do dna, rozpadać się.
Nigdy nie należy wrzucać surowych mokrych frytek do oleju. Najlepiej je osuszyć by uniknąć pryskania oleju.
Należy pamiętać, żeby kontrolować cały czas czy frytki nie za długo się smażą.
Po wyjęciu z oleju dobrze jest przesypać je do miski lub innego naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym (najzwyklejszy, dostępny w każdym sklepie). Pozwoli to odsączyć nadmiar tłuszczu i zmniejszyć wartość kaloryczną produktu. Wielokrotnie szukamy przecież preparatów pozwalających zgubić kilka kilogramów. Możemy sami zacząć o to dbać, eliminując niepotrzebne dodawanie kalorii do posiłków.
Jak zrobić frytki w wersji fit? Wystarczy je upiec w piekarniku, pokropione niewielką ilością oleju i wybranych ziół/ przypraw do smaku.
Czasem można znaleźć przepisy jak zrobić frytki w piekarniku z warzyw innych niż ziemniaki. Wystarczy pokroić dane warzywo i i postąpić tak samo jak w przypadku ziemniaka.
Wszystkie porady jak zrobić frytki warto zastosować by cieszyć się tą popularną przekąską. Oczywiście możemy je podawać z ulubionymi sosami np. ketchup, sos czosnkowy. Podniesie to dodatkowo walory smakowe. I pamiętajmy, że jak zrobić frytki to tylko domowe. Będą bezkonkurencyjne w smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *