Piecz ze smakiem!

Nasza Polska kuchnia jest pełna dobrego mięsa. Kurczak, indyk, wieprzowina często gości na naszym stole. Po resztę sięgamy jednak rzadziej, np. stara zapomniana kaczka. Jak upiec kaczkę? A może lepiej usmażyć? Co dodać, żeby była aromatyczna i smakowała wszystkim?
Wiele pań serwuje to przepyszne, choć nieco zapomniane mięso przy okazji ważnych wydarzeń, uroczystości rodzinnych czy świąt. Wielu z nas pamięta jej smak z obiadów u dziadków, kiedy to babcia krzątała się po kuchni a aromatyczny zapach pieczonego mięsa, roznosił się po całym domu. Jesień i zima to zdecydowanie dobry okres na to, aby po to mięso sięgnąć i zachwycić się jego niezwykłością.
Jak jednak przygotować mięso tak aby było dobre? O ile nie mamy problemu z popularnym kurczakiem, potrafimy przygotować go na wiele różnych sposobów, tak kaczka stawia przed nami nie lada wyzwanie.
Jeżeli obróbka drobiu nie sprawia nam trudności nie popadajmy w zachwyt, kaczka choć podobna do popularnego kurczaka jest dużo cięższa w obróbce. Ze względu na większą zawartość tłuszczu ciężej wyczuć w niej kości, trzeba więc sporo umiejętności żeby mięso dobrze podzielić. Na szczęście w większości przypadków kaczkę pieczemy w całości. Jest to w zasadzie jej najsmaczniejsza wersja, a ze względu na sporą ilość tłuszczu również najlepsza, gdyż zbędny tłuszcz po prostu się wytopi.
Jednak jak upiec kaczkę tak, aby mięso było przyrządzone perfekcyjnie? Jak powinna wyglądać i smakować idealnie przyrządzona kacza tuszka? Po przepisy sięgamy ze stron internetowych, książek kucharskich ale najlepiej sprawdzi się z całą pewnością receptura naszych mam i babć, w końcu praktyka czyni mistrza! Może wydawać się że kaczka to mięso łatwe, nic bardziej mylnego, warto przyłożyć się do jej przyrządzenia. Kaczkę należy przede wszystkim dobrze doprawić, odpowiednia mieszanka ziół i przypraw do jeden z kluczy do sukcesu. Klasyką gatunku jest również kaczka nadziewana jabłkami, smakuje i pachnie rewelacyjnie! Nie rzadko jednak zdarza się, że mimo starań mięso wychodzi nam twarde i piekielnie suche, zastanawiamy się co robimy nie tak. Idealnie upieczona kaczka powinna być przede wszystkim soczysta i krucha. Receptur, które mogą zapobiec wysuszeniu się mięsa jest wiele. Zaczynając od pieczenia kaczki pod folią, poprzez polewanie wodą, kończąc na odpowiednim wykrojeniu z niej tłuszczu tak, aby nie piekła się we własnym. Warto przetestować wiele metod i wybrać spośród nich swoją niezastąpioną.
Wielu z nas zapomina jednak że kaczka kaczce nie równa! Wiele marketów oferuje nam różne rodzaje mięsa, jednak doskonale wiemy że ile sklepów tyle różnej jakości. Warto więc poczytać o tym, która odmiana kaczki będzie nadawała się idealnie do naszego przepisu, opłaca się wybrać mięso wysokiej jakości. Jeśli mamy już mięso i wybrany przepis nie pozostaje nam nic innego jak zakasanie rękawów i branie się do pracy! Każdy z nam musi znaleźć swój jeden, niezawodny sposób, nie warto więc się poddawać, bo kaczka choć nie łatwa w przygotowaniu, jest naprawdę wyśmienita!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *