Soczysta gotowana kukurydza

Ile powinna gotować się kolba kukurydzy? A ile czasu powinna spędzić w piekarniku, by stała się pyszna i chrupiąca? Przy zakupie kukurydzy warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, po pierwsze kolor powinien być jasnożółty, po drugie kukurydza powinna być miękka, unikajmy wysuszonych i twardych,ponieważ mogą okazać się stare, zleżałe i po prostu niesmaczne.
Kiedy już mamy w domu idealną kukurydzę, w głowach rodzi się pytanie, jak gotować kukurydzę, by nie zabić jej składników odżywczych i zaserwować swoim bliskim pyszną i szybką przekąskę. Na początek trzeba kukurydzę obrać z liści i umyć pod bieżącą wodą. Tak przygotowaną można przyrządzić na wiele sposobów, można ja ugotować, upiec bądź położyć na grillu.
Jak gotować kukurydzę w wodzie?
Wystarczy nalać do niewielkiego garnka wodę, postawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Można także do mleka dodać mleko, lub użyć samego mleka, do smaku wystarczy dodać niewielką ilość cukru. Nie należy solić wody, ponieważ taki zabieg sprawi, że kukurydza będzie twarda. Do wrzącej wody, bądź gotującego mleka należy wrzucić obraną i umytą kukurydzę. Czas to ok. 15 minut gotowania. Ugotowaną kukurydzę wystarczy odsączyć z wody, posolić do smaku i dodać odrobinę masła.
Jak piec kukurydzę w piekarniku?
Pieczona kukurydza jest idealnym przysmakiem i sprawdzi się jako świetny dodatek do potraw mięsnych.Kukurydzę można piec na dwa sposoby, można włożyć ją do piekarnika w liściach, albo obraną i zawiniętą w folie aluminiową.Wystarczy umieścić ją w piekarniku nagrzanym do 175°C bez termoobiegu i piec przez około 40 do 45 minut, od czasu do czasu sprawdzając czy jest już miękka. Po wyjęciu z piekarnika usuwamy z kolb liście i wąsy lub zdejmujemy folię aluminiową. W odpakowaną i upieczoną kukurydzę wcieramy masło, jeżeli jesteśmy fanami ostrych smaków możemy dodać nieco przyprawy chili. Do pieczonej wersji kukurydzy idealnie sprawdzi się także, tarty serem najlepiej wybrać twardy na przykład ser bursztyn. Zawsze smacznym dodatkiem i jednocześnie zielonym akcentem jest posiekana natka pietruszki idealnie komponuje się z pieczoną kukurydzą.
Jak grillować kukurydzę?
Możemy wyróżnić trzy świetne i sprawdzone sposoby na bezpieczne grillowanie kukurydzy. Należą do nich: kukurydza grillowana w liściach, kukurydza grillowana bez liści po uprzednim podgotowaniu oraz kukurydza grillowana bez liści owinięta w folię spożywczą po wcześniejszym podgotowaniu.
Kukurydza grillowana w liściach: Wystarczy odchylić liście z kolby kukurydzy, nie odrywając ich. Następnie należy usunąć wewnętrzne liście i nitki z kukurydzy. Ważne jest, by dokładnie opłukać kolbę razem z liśćmi. Po zabiegu czyszczącym wystarczy ponownie zawinąć liście z na kolbę. Tak przygotowaną należy przez pół godziny moczyć w wodzie. Po wyjęciu trzeba odwinąć kolejny raz liście, posmarować ziarna masłem i ponownie owinąć liśćmi kukurydzę. Tak przygotowana nadaje się na do grillowania na ruszczcie.
Kukurydza grillowana w folii aluminiowej to nieco szybsze rozwiązanie. Należy całkowicie usunąć z kukurydzy liście i nitki. Dokładnie ją umyć i podgotować w wodzie przez 10 minut. Po wyjęciu z wody wystarczy ją doprawić wedle uznania i posmarować masłem, po tych czynnościach wystarczy zawinąć w folię aluminiową i kukurydza gotowa jest na ruszt.
Kukurydza grillowana bez liści po obgotowaniu jest analogiczna do wersji z folią aluminiową, jedyną różnicą jest to że grillujemy ją bezpośrednio na ruszcie. Będzie ona bardziej spieczona i chrupiąca od wersji w folii aluminiowej. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *