W krajach, gdzie ryby stanowią stały punkt jadłospisu, np. w Japonii, zaobserwować można, że ludzie żyją dłużej i rzadziej zapadają na choroby układu krążenia czy miażdżycę.
Co sprawia, że ryby są tak zdrowe?
Są to przede wszystkim witaminy A i D, których największą zawartość mają tłuste ryby, np. karp czy łosoś. Zawarte w nich (poza kwasami nasyconymi) zdrowe kwasy nienasycone, w tym kwasy omega 3, zapewniają spożywającym je regularnie ludziom wzmocnienie odporności i wiele innych korzyści zdrowotnych:
– łagodzą procesy zapalne,
– zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie i miażdżyca,
– stanowią doskonałą profilaktykę antynowotworową i antyzawałową.
Przyrządzanie ryb
Ryby można przyrządzać na wiele sposobów, ale najczęściej po prostu je smażymy. I chociaż smażenie nie należy do najzdrowszych sposobów przygotowywania posiłków, to jednak każdemu smakuje pyszny i rumiany kotlecik rybny. Trzeba jednak wiedzieć, że smażenie ryb wymaga nieco więcej umiejętności niż smażenie mięsa. W tym przypadku bowiem nie wystarczy rozmrozić fileta i wrzucić go na patelnię. Nieodpowiednio smażone ryby rozpadają się, panierka przywiera do patelni, a samą patelnię trzeba potem długo skrobać i czyścić.
Zatem jak smazyc rybe, aby była krucha i rozpływała się w ustach?
Jest kilka zasad, do których należy się zastosować, aby przygotować rybę tak smaczną, jak w najlepszej smażalni czy restauracji:
* Po pierwsze ryby mrożone należy odmrozić, a potem osuszyć papierowym ręcznikiem. Ważne jest, aby pozostawić odrobinę glazury na jej skórze, aby zapobiec jej rozpadnięciu się na patelni.
* W przypadku, gdy mamy do czynienia z rybą świeżą, musimy ją oczyścić, umyć i również osuszyć papierowym ręcznikiem.
* Najlepiej podczas smażenia ryb sprawdzają się patelnie żeliwne.
* Stosujemy olej, gdyż jest to tłuszcz, który idealnie nadaje się do smażenia ryb. Na średniej wielkości patelnię trzeba wylać około 2-3 łyżek oleju.
* Smażyć należy na odkrytej patelni, gdyż ryba smażona pod przykryciem straci chrupkość.
* Na pół godziny przed smażeniem warto namoczyć rybę w mleku, co sprawi, że będzie miała delikatny smak. Potem oprószyć solą, pieprzem i obłożyć plastrami cytryny. Na koniec obtoczyć ją w mące.
* Rybę należy wrzucić na dobrze rozgrzany olej i obsmażyć po około 5-7 minut z każdej strony na małym ogniu. Jeżeli tłuszcz nie będzie odpowiednio rozgrzany ryba przyklei się do patelni, a poza tym po usmażeniu będzie bardziej tłusta.
* Niektórzy, aby poprawić smak ryby, dodają do niej pokrojoną i delikatnie podsmażoną cebulę.
* Należy pamiętać, by nie układać ryb na patelni zbyt ciasno, bo wtedy usmażą się nierównomiernie.
Poza smażeniem, ryby można gotować na parze, piec w folii lub na elektrycznym grillu, można je też dusić. Natomiast, gdy chodzi o ryby wędzone i solone, nie należy spożywać ich zbyt często. Najlepsze są oczywiście wspomniane tłuste ryby, ale warto jeść różne, zarówno morskie, jak i słodkowodne, ponieważ wszystkie one zawierają całe bogactwo substancji odżywczych.