Pomidory i papryka są bogate w likopen
fot. Pixabay.com

Pomidory i papryka swoją charakterystyczną czerwień zawdzięczają pigmentowi i odżywce dla roślin zwanej likopenem. Warto spożywać czerwone owoce i warzywa, ponieważ likopen ma wiele cennych właściwości odżywczych oraz zapewnia zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie dla naszego organizmu. Jakie korzyści daje nam więc likopen? Zapraszamy do lektury!

Przeczytaj też: https://spragnienilata.pl/likopen-co-to-jest/

Jakie właściwości ma likopen?

Na początku warto wspomnieć o tym, że nie tylko czerwone warzywa, jak pomidor czy papryka, są bogate w likopen. Likopen znajdziemy także w owocach, takich jak choćby arbuz, truskawki czy czerwony grejpfrut. Warto więc naprawdę po nie sięgać.

Likopen jest substancją, która zawiera bardzo dużą i różnorodną grupę przeciwutleniaczy. To one chronią organizm przed działaniem wolnych rodników, które uszkadza komórki oraz przyspiesza procesy ich starzenia się. Ponadto przeciwutleniacze hamują również rozwój stresu oksydacyjnego, który z kolei jest odpowiedzialny za rozwój wielu chorób przewlekłych, jak na przykład cukrzycy, a także stanów zapalnych, z którymi zmaga się nasz organizm. Likopen jest więc niezbędnym nam składnikiem o właściwościach prozdrowotnych i przeciwzapalnych.

Według badaczy przeciwutleniacze zawarte w likopenie właśnie, mogą redukować skutki działania na nasz organizm takich substancji jak pestycydy, glutaminian sodu, a nawet niektóre rodzaje grzybów.

Poza tym likopen zmniejsza również ryzyko zachorowania na choroby serca. Dzieje się tak, ponieważ redukuje on wpływ tak zwanego złego cholesterolu, jednocześnie wspierając działanie tego dobrego cholesterolu.

Inne korzyści płynące ze spożywania likopenu

Warto również znać inne korzyści, które płyną z jedzenia produktów bogatych w likopen. Oto najważniejsze z nich:

  • Likopen wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego, minimalizując ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu.
  • Ma bardzo pozytywny wpływ na nasz wzrok. Zapobiega powstawaniu zaćmy, a także zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, które to jest bezpośrednią przyczyną utraty wzroku.
  • Jeśli cierpimy na tak zwany ból neuropatyczny, który jest związany z uszkodzeniem nerwów lub tkanek, likopen ma właściwości, które zminimalizują tę dolegliwość.
  • Przeciwutleniacze zawarte w likopenie chronią nasz mózg przed uszkodzeniami prowadzącymi do utraty pamięci. Mogą więc tym samym chronić przed rozwojem choroby Alzheimera.
  • Likopen działa wzmacniająco na kości. Spowalnia obumieranie komórek kostnych i sprawia, że kości są wytrzymałe i odporne na złamania i uszkodzenia.

Zobacz też: http://www.tolkfolk.pl/dlaczego-dzieci-potrzebuja-kwasow-dha/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here