benzorsan sodu

Syntetyczne składniki oraz konserwanty powszechnie występują w produktach pokarmowych. Naturalne, nieprzetworzone produkty są wolne od takich dodatków, jednak produkty przetworzone zawierają ich całą masę. Będę to różnego rodzaju konserwanty, aromatu oraz barwniki. Naturalne konserwanty takie jak witamina C lub barwnik na przykład sok z buraka nie są szkodliwe, jednak syntetyczne dodatki tego typu mogą wytworzyć ogromne szkody dla zdrowia. Jesteście ciekawi, których barwników warto unikać? Przekonajmy się! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/benzoesan-sodu-i-syntetyczne-barwniki-unikaj-ich-w-diecie/ 

Barwniki, których jest warto unikać 

Poniżej przedstawimy cztery główne barwniki, których należy unikać w codziennej diecie. Należą do nich: 

tartazyna E102– jest to barwnik, które zabarwia na żółto napoje gazowane, galaretki, dajemy, sztuczny miód, zupki w proszku, desery oraz musztardy. To jeden z najbardziej wiecznych barwników, który powoduje silne relacje alergiczne, zapalenia skóry, katar, pokrzywkę, astmę oraz inne niebezpieczne dla organizmu zaburzenia. Wśród nich znajdują się również utrata koncentracji, bezsenność, depresja i nadpobudliwość. Produkty zawierające taki składnik nie są polecane osobom uczulonym na aspirynę oraz dzieciom. 

żółcień chinolinowa E104 – dodawana jest do napojów, dżemów, galaretek. Jest szczególnie szkodliwa dla dzieci, ponieważ powoduje bardzo silne reakcje alergiczne oraz poważne zaburzenia koncentracji a czasami nadpobudliwość. 

karmel E150a – jest to barwnik, który dodawany jest nadmiernie do napojów typu coca-cola, słodyczy, a także pieczywa. 

aromat E123 – jest to wyjątkowo niebezpieczny dodatek do żywności. Nadaje żywności barwę czerwoną – niebieską. Dodawany jest do galaretek, ciastek, kaszek, napojów. Ma udowodniony naukowo działanie mutagenne, czyli sprzyjające powstawaniu nowotworów. Składnik ten zakazany jest w niektórych krajach takich jak na przykład Stany Zjednoczone, Norwegia, Austria i Rosja. 

Konserwanty wrogiem, którego warto unikać 

Konserwanty bezapelacyjne są jednym z najbardziej niezdrowych dodatków do żywności. Nie powinny być spożywane Nie tylko przez alergików i dzieci, ale również przez wszystkie osoby. Ważne jest, aby każdy z nas unikał ich jak ognia. W niewielkich dawkach są one co prawda nieszkodliwe, ale w dobie faszerowania nimi niemal wszystkiego, ich dzienne spożycie może przekraczać niewielkie dawki. Skutkuje to po wystąpieniu poważnych konsekwencji zdrowotnych. 

Najczęściej używany konserwantem, którego należy unikać jest benzoesan sodu E211. Dodawany jest to między innymi do: w przypraw, margarynę, koncert, zup i sosów w proszku w, słodzonych napojów, galaretek, soków i dżemów. 

Zobacz też: http://www.tolkfolk.pl/mleko-i-nabial-jesc-czy-moze-unikac/  

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMuzealnik – jak nim zostać?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here